Manastirea Piatra Sfanta (Schitul Tarata) Iasi
Mânăstirea Piatra Sfanta (Schitul Tarata) din Iasi -este un monument istoric cu o vechime de 300 de ani si este situat la poalele ,,Dealului Repedea” , in apropierea șoselei Iasi-Vaslui-București.
-Mânăstirea Piatra Sfanta (Schitul Tarata) poarta ca hram,, Adormirea Maicii Domnului,,.
-Mânăstirea este locuita in prezent de călugări din anul 1993 de când sa redeschis după regimul drastic al Comunismului...
Manastirea este situata in Judetul Iasi,Comuna Bârnova ,Sat Pietrarie.
Ctitori al acestei Mânăstiri : Domnitorul Matei Ghica si boierul Stefan Bosie.
- Inceputurile al acestui locas se duc departe in timp ,in anul 1721 ,când filantropul iesan Dumitrie Bosie a dăruit un teren pe măgura Iasului, care a devenit ,dupa aceea locul de ingropare a celor morti de ciumă.
Pe acest loc Bosia a zidit o bisericuță din lemn ,care s-a numit Schitul Sihastria pentru ca era amplasata intr-o poiana din Codru,departe de lume .In acest schit s-au oplosit câțiva călugari pusnici,care duceau o viata grea in pustietatea codrului..
Acei câtiva calugari iubitori de ,,isihie” au ridicat ulterior ,in plin codru al Pietrăriei, pe o dărâmătura de stâncă , ce forma un fel de cetățuie naturală ,cladita prin voia intâmplări, o sihăstire cu hramul ,,Buna Vestire” .
-Domnitorul Moldovei Grigore al II-lea Ghica, aflând de existenta acestuia lăcaș , in anul 1732 a trimis acolo materiale si mesteri care au construit un schit cu biserica din piatra din din lemn.
Același domnitor a dăruit noului chit mai multe venituri din cămara si vama domnească.
-In anul 1733 ,domnitorul Constantin Nicolae Mavrocordat a întărit din nou miluirile acordate schitului. Dupa ciuma din anul 1734 ,aici se organizează un lazaret pentru cei bolnavi de ciumă,un loc de izolare preventiv si carantina.
In anul 1754 ,domnitorul Matei Ghica (1753-1756),fiul lui Grigore al II-lea Ghica ,i-a ajutat pe călugări să-si repare si să-si consolideze schitul care incepuse să se ruineze,construind in locul biserici de lemn o o noua biserica in întregime din piatra.Cu binecuvântarea mitropolitului Iacov Putneanul la care biserica a primit un nou hram ,,Adormirea Maicii Domnului”...
Drept de autor protejat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu